Zanimljivosti

Hum – najmanji grad na svijetu
22.06.2022 Hum – najmanji grad na svijetu

Iako su nemilosrdne oluje vremena istrošile kamenje zgrada, ljepota grada nije izblijedjela.
Šetajući njegovim malim uličicama i trgom, možete zamisliti bajkovitu priču koja se isprepliće ovim čarobnim mjestom. A za razgledanje mjesta ne treba vam toliko vremena - grad je prilično malen, što i sam naziv govori.

opširnije
Mističan Motovun
16.06.2022 Mističan Motovun

Upitate li nekoga od starosjedioca gradića Motovuna za zmajeve linije, odmah će vam pokazati na glavna gradska vrata.
Ne zato što vas žele izbaciti iz grada, nego zato što se, navodno, upravo tu nalazi važno sjecište koje je Slovenski suvremeni umjetnik i stručnjak za litopunkturu Marko Pogačnik  u svojim istraživanjima prepoznao kao najveći pozitivni  energetski izvor u Istri.

opširnije
Amfiteatar u Puli - Arena
09.06.2022 Amfiteatar u Puli - Arena

Da možete otputovati u prošlost dvije tisuće godina dok stojite ispred veličanstvene građevine koja dominira Pulom – Arene – čuli biste borbene poklike i udarce metala o metal pomiješane s uzbuđenim povicima krvožednih gledatelja.

opširnije
Čarobno jezerce u Rapcu
06.06.2022 Čarobno jezerce u Rapcu

Prekrasne šljunčane plaže i čisto plavo more svakako su adut Rapca, međutim Rabac skriva jednu malenu tajnu o jednom predivnom mjestu koje ćemo vam sada otkriti.

opširnije
Ljepote Istre - stari grad Labin
15.05.2022 Ljepote Istre - stari grad Labin

Na brežuljku iznad Rapca smjestio se je srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista.

Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a izgleda da su ga Kelti osnovali u IV. stoljeću prije Krista na mjestu negdašnje gradine, iako neki povjesničari spominju da su to mjesto Iliri utvrdili još u 11. stoljeću prije naše ere. Prema povjesničarima Albona na keltskom jeziku znači 'grad na brdu', odnosno 'visoko naselje'.
 

opširnije
Stranice: 12
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.