16.06.2022

Mističan Motovun

Mističan Motovun
Upitate li nekoga od starosjedioca gradića Motovuna za zmajeve linije, odmah će vam pokazati na glavna gradska vrata.
Ne zato što vas žele izbaciti iz grada, nego zato što se, navodno, upravo tu nalazi važno sjecište koje je Slovenski suvremeni umjetnik i stručnjak za litopunkturu Marko Pogačnik  u svojim istraživanjima prepoznao kao najveći pozitivni  energetski izvor u Istri. Još davno prije toga motovunski stari grad koji se izdiže iznad maglovitih ravnica inspirirao je priče i predaje, od kojih je svakako najpoznatija ona o divovskom Velom Joži iz pera Vladimira Nazora.

Motovun je naselje u središnjoj Istri smješteno na vrhu strmog brežuljka koji dominira rijekom Mirnom, a  do njega vodi najduže istarsko stepenište sa 1052 stepenice. Njegova je atraktivnost u srednjovjekovnom ambijentu (zidine u obliku prstena i dva polu-prstena) te pogledu na vinorodna polja i Motovunsku šumu, koja spada u kategoriju park-šuma. 

U Motovunu se već tradicionalno krajem srpnja održava filmski festival koji je postao sastavni dio hrvatske kulturne ponude, zatim tijekom ljeta se održava i međunarodna ljetna škola arhitekture i međunarodna ljetna škola zdravlja. Motovunska šuma je stanište podzemnih gljiva tartufa koji se ovdje vade uz pomoć posebno uvježbanih pasa. Ljeti i u doba rane jeseni uspijevaju crni, a u kasnu jesen i zimi najukusniji i skupocjeni istarski bijeli tartufi.

U starogradskoj jezgri Motovuna nalazi se čak 26 zaštićenih spomenika kulture, zbog čega se ovaj srednjovjekovni gradić nalazi na UNESCO World Heritage pristupnoj listi. Posjetite Motovun i otkrijte bogatstvo kulturno - povijesne baštine kojom se diči srednjovjekovni dragulj unutrašnjosti Istre!
Ono što ovaj kraj čine posebnim su biološke raznolikosti, bogat biljni svijet te osobita mikroklimatska obilježja. Bujna vegetacija koja se prostire na proplancima povezujući se u jedinstveni svijet flore i faune. Prirodni procesi koji su se odvijali kroz dugi niz godina omogućila su staništa mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

Zbog vrijednosti i atraktivnosti srednjovjekovnih utvrda te povoljnih klimatskih uvjeta Motovun sve više postaje turistički atraktivno odredište. Kraj udružuje osobit način života ali i izobilje mogućnosti i aktivnosti za lijep i sadržajan odmor. Zadivljujući i jedinstveni krajobrazi u ekološki čistom okruženju potiču na povratak zdravlju i vlastitoj ugodi.

Ovo je pravi raj za zaljubljenike u prirodu i pustolovine.
 

Nedaleko Motovuna, smjestila se istarska kuća sagrađena 1910. godine koja je nakon adaptacije prenamijenjena u turistički objekt.
Objekt se sastoji od četiri etaže, ukupne površine 389 m2. U prizemlju objekta nalazi se konoba - restoran sa zatvorenom terasom s koje se pruža prekrasan pogled na Motovun, kuhinja, toalet za goste i osoblje te recepcija. U unutrašnjem dijelu konobe, nalazi se kamin koji, osim ugođaja, sustavom ventilacije omogućava etažno grijanje. Dvije etaže zauzima osam dvokrevetnih soba kategoriziranih s dvije zvjezdice. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, klima uređaj i TV te su atraktivno i tematski uređene, sukladno ponudi objekta.
Suteren objekta čine spremište i vinski podrum. Upravo je vinski podrum posebnost ovog objekta jer, osim što nudi kvalitetna vina lokanih vinara, ima vinsku banku, jedinu takvu u Istri, koja se sastoji od 39 vinskih sefova.

Okućnicu, površine 1584 m2, čine veliki parking te voćnjak koji je ujedno mjesto gdje se gosti vole opustiti nakon ručka.
Objekt je kompletno renoviran 2018. godine, pri čemu su izvedene nove instalacije, nove zidne i podne obloge, vanjska i unutarnja stolarija, sanitarije, novi krov, fasada.
Značajne uštede električne energije omogućava solarno grijanje sanitarne vode. U objektu je dostupan internet i Wi-Fi.
Ovaj objekt se svojom ponudom i interijerom, uklopio u krajolik te time čini zaokruženu enološku priču koja promiče vinski turizam i doprinosi prepoznatljivosti Motovuna, okolice i cijele Istre.

Budući da je smješten na mirnoj lokaciji s prelijepim pogledom na Motovun i vinograde u okruženju, ovaj objekt je idealno mjesto za odmor te idealna prilika za povrat investicije s obzirom da se radi o objektu s uhodanim poslom u blizini grada koji je turistički aktivan tijekom cijele godine.
 

[listings items_per_row=3 items_per_page=1 id_listing=304213]