10.05.2022

Grb i simbol Istre-Koza

Put istarske koze nije bio lak.
U vrijeme mletačke vlasti, nakon što je uočeno ogoljenje određenih područja Istre i jadranskih otoka, počele su zabrane i ograničavanja držanja koza. Zabrana neograničenog napasivanja i brsta koza provođene su selektivno, dok su brojne uredbe, zakoni, dekreti i zabrane bile važeće i obvezne za veći dio Istre od XVIII stoljeća.
Unatoč zabranama, istarski seljaci su i dalje uspijevali očuvati kozarstvo i njegovati „goveda za siromahe“ na području Istre. Grb Republike Hrvatske temelji se na povijesnim grbovima hrvatskih područja, a ima oblik štita iznad kojeg se nalazi ''kruna''. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima.

Koza se na grbu prvi put pojavljuje 1680. godine u djelu koparskog aristokrata Beatiana Giuglia Cesarea u djelu ”Mletački grbovi ili opće grboslovlje“. On ističe da je koza na grbu Istre: ”Simbol naporna rada, jer značajka je te životinje da se hrani mekšim izdancima za koje se treba penjati, dok one koje se mogu doseći s tla prepušta drugima...“. Koza je uvijek bila simbolika obitelji i teškog života u Istri, čemu svjedoči popularna pjesma “Koza”, autora Mate Balote (pravo ime Mijo Mirković, Rakalj, 28. rujna 1898. – Zagreb, 17. veljače 1963.) u kojoj opisuje težinu i tugu  nakon što je prehraniteljica obitelji, koza, uginula.

U trenutku pisanja ovog članka, pasmina istarske koze  smatra ugroženom vrstom, te se Istarska županija trudi revitalizirani i povećati broj jedinki ove vrste. No, na sreću u Istri postoje vrijedni ljudi koji i sami rade  rade na revitalizaciji ne samo istarske koze već i drugih pasmina Kozaku malom mjestu Krnica možete pronaći farmu koza Kumparička-Stanciju koja  je obiteljsko gospodarstvo gdje se  proizvodi kozji sir vrhunske kvalitete. Njihovih 250 koza pase se na 200 hektara ekoloških pašnjaka, punih aromatičnog bilja,.
 

Saznajte više o farmi na: Kumparička (kumparicka.com)


Nedaleko stancije Kumparička, smjestila se ova prekrasna vila koju krasi predivno prirodno okruženje u koje se smjestila. Moderno uređen interijer dat će vam dojam udobnosti gdje ćete se osjećati kao kod kuće. Prizemlje se sastoji od lijepog dnevnog boravka s velikim kaminom, moderne kuhinje s blagovaonicom, jedne spavaće sobe s kupaonicom i odvojenog zahoda. Preostale 2 spavaće sobe nalaze se zajedno s dvije kupaonice na gornjem katu. Četvrta spavaća soba (dvokrevetna) nalazi se u manjoj pomoćnoj zgradi pored bazena, s pripadajućom kupaonicom i tik uz konobu koja je uz kuhinju opremljena krušnom peći i kaminom.
Kroz dnevni boravak se izlazi na natkrivenu terasu s koje se vidi lijepo uređen travnjak s dodatkom grijanog bazena od 32m2 i hidromasažne kade sa sunčalištem za pravi ljetni ugođaj. Također, na terasi je smješten roštilj gdje se obitelj može okupljati i družiti uz stolni tenis i biljar dok oni najmlađi mogu uživati na dječjem igralištu s toboganom. U stražnjem dijelu vrta nalazi se još jedan pomoćna građevina namijenjena za osobne potrebe površine 28m2.
Vila je u potpunosti namještena. Prizemlje kuće i terasa obloženo je benkovačkim kamenom, a vanjska stolarija građevine izvedena je od PVC stolarije. Za potpuni osjećaj ugodnosti doma tu je podno grijanje koje je u prizemlju sprovedeno kroz sve prostorije, te ventil konvektor koji omogućuje "prebacivanje" između sustava grijanja i hlađenja što ga čini izuzetno popularnim. Vila je dodatno opremljena solarnim kolektorima.
Savršena nekretnina koja spaja sve elemente današnje Istre, luksuzni stil život koji je savršeno satkan unutar povijesti, prirode i ljepote Istočne obale Istre.
 

Pogledajte: Luksuzna vila s bazenom i sjajnom okućnicom, okolica Marčane, Istra (velvet-realestate.hr)

[listings items_per_row=3 items_per_page=1 id_listing=294511]