22.06.2022

Hum – najmanji grad na svijetu

Iako su nemilosrdne oluje vremena istrošile kamenje zgrada, ljepota grada nije izblijedjela.
Šetajući njegovim malim uličicama i trgom, možete zamisliti bajkovitu priču koja se isprepliće ovim čarobnim mjestom. A za razgledanje mjesta ne treba vam toliko vremena - grad je prilično malen, što i sam naziv govori.

Ali kako i zašto tako malo mjesto ima status grada?

Za dobivanje statusa grada potrebno je ispuniti određene uvjete, koje definira lokalna uprava ili država. U slučaju HUM-a, kulturne instance su proglasile njegov status grada kako bi očuvale njegovu ostavštinu iako ovo naselje nije imalo sve elemente . Tada je ovaj grad imao 16 stanovnika i bio je u lošem stanju. Većina zgrada propadala je zbog starosti, a stanovništvo su činili stariji ljudi koji nisu mogli financirati obnovu dotrajalih zgrada. Ali ljepota i šarm grada bili su inspirativni, što je konačnici dovelo do njegove obnove.

Odluka da se postane grad uspjela je nakon 1972. godine. Hum je postao poznat kao najmanji grad na svijetu, privlačeći brojne posjetitelje, entuzijaste i volontere koji su aktivno pridonijeli obnovi ovog čarobnog mjesta.

Ubrzo je i najmanji gradić zauzeo svoje mjesto na svjetskoj turističkoj karti; postao je atrakcija koju često posjećuju turisti.
Danas ovaj istarski dragulj broji 20 do 30-ak stanovnika i nekoliko uzbudljivih stvari koje je svakako vrijedno pogledati.
 Dakle, ako ste u blizinu Huma, svakako:
  • Posjetite crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije
  • Zavirite kroz prozore lođe i otkrijte gradonačelnikove tajne
  • Popnite se na vrh zvonika ako se usudite. Posjetite crkvu Svete Marije
  • Proučite intrigantne freske u kapeli Svetog Jeronima iz romaničkog razdoblja
  • Postanite dio Dana grada Huma, kada se oživljavaju stare tradicije i običaji
Također, tu je i Humska konoba u kojoj možete probati domaću kuhinju.

Neke od atrakcija u i oko ovog grada nisu ovdje spomenute ili ovise o vremenu posjete (događaju se na određeni datum). U svakom slučaju, iako mali, ovaj gradić može ponuditi izvanredno iskustvo koje vrijedi vidjeti.

Istražite informacije o ovom gradu na internetu. Vjerojatno ćete pronaći informaciju da je upisan u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najmanji grad na svijetu. Iako je Hum doista najmanji grad na svijetu, nije naveden kao rekord ove vrste u dotičnu knjigu.

Stoga, ako posjećujete Istru, rezervirajte malo vremena za posjet Humu. Čarolija ovog mjesta će vas fascinirati i ostaviti utisak kojeg ćete se uvijek rado prisjećati.

Provjerite sljedeće linkove i saznajte više:

Hum | What to do in Buzet? (istra.hr)
Hum (Buzet) – Wikipedija (wikipedia.org)
Hum - the smallest city in the world | ColoursofIstria.com

1655820176_image.png