09.06.2022

Amfiteatar u Puli - Arena

Da možete otputovati u prošlost dvije tisuće godina dok stojite ispred veličanstvene građevine koja dominira Pulom – Arene – čuli biste borbene poklike i udarce metala o metal pomiješane s uzbuđenim povicima krvožednih gledatelja.

Srećom, korištenje amfiteatra u Puli promijenilo se u petom stoljeću kada je car Honorije zabranio gladijatorske borbe, a kasnije i sve vrste krvavih događanja. Danas se ovaj spomenik koristi za kulturna događanja kao što su koncerti, opere, balet, sportska događanja, te poznati i nezaobilazni Pulski filmski festival.

Kad bi kamenje ugrađeno u ovaj amfiteatar moglo pričati, bilo bi teško zamisliti kakve bi sve priče mogli ispričati. Ova zgrada tiho promatra svijet koji se mijenja nešto manje od dvije tisuće godina, odolijevajući kiši i vjetru. U vječnom sjaju svoje prošlosti ova građevina uspješno vodi bitku s nemilosrdnim zubom vremena. Iako je iz njenih zidina povremeno vađeno kamenje, cijela je Arena obnovljena u 19. stoljeću, a danas je jedna od šest najvećih preživjelih rimskih arena.

Putujete li iz bilo kojeg razloga u Istru, svakako posjetite ovaj relikt prošlosti. Gotovo sigurno ćete osjetiti strahopoštovanje prema povijesti ovog spomenika i njegovih graditelja.

Također, tijekom ljeta gotovo se svaki tjedan održavaju događaji unutar njenih kamenih zidina, pa čak i ako vas prošlost ne zanima, možete uživati ​​u ovoj jedinstvenoj pozornici.

Stoga, ako dolazite u Pulu, ne propustite pogledati Arenu i razna događanja koja se u njoj odvijaju tijekom i oko ljetnih dana.

A ako se zaista zaljubite u grad i okolicu, te se poželite preseliti ovdje, možemo vam pomoći da nađete idealno mjesto u kojem bi se smjestili.

Više o Areni i Puli saznajte na sljedećim poveznicama: 

Arena - Amphitheater - Tourism Office Pula (pulainfo.hr)

Arheološki muzej Istre: Amfiteatar (ami-pula.hr)

Arena - Istria Culture (istria-culture.com)